pondělí 13. dubna 2009

Miroslav Kalousek hodnotí premiéry

Z rozhovoru Hospodářských novin s Miroslavem Kalouskem (10. 4. 2009):
"Pro případ, že skončíte - mohl byste zhodnotit čtyři premiéry, které jste zažil jako šéf strany nebo ministr? Začněte Vladimírem Špidlou."
"Jeho pohled na svět byl naprosto odlišný od mého, jeho způsob komunikace a řízení vlády mě přiváděly k šílenství. Ale on byl a je neskutečně poctivý. To prostě nemůžete ignorovat."
"Máte na mysli, že není zloděj?"
"To není jen otázka vztahu k obohacování. Jde o to, že když něčemu věří, je ochoten nést i náklady. Jeho si člověk musí vážit, i když s ním nesouhlasí - jako si vážíme utopických socialistů z minulých století. Několikrát mi vysvětloval svou teorii, jak chce auto jménem ČSSD řídit ze zadního sedadla, jen udávat směr. Říkal jsem mu: jenže pak se u vás na to přední sedadlo začne k volantu cpát tak dvacet lidí."
"Stanislav Gross?"
"Toho bych rád nechal bez komentáře. Na kterémkoli sídlišti v zemích Evropské unie najdete stovky, tisíce Stanislavů Grossů. Český problém je v tom, že takový člověk stal premiérem."
"Jiří Paroubek?"
"Paroubek je mimořádně pragmatický, brilantní manažer, jehož vůle po úspěchu, po moci je obrovská. Chce v každém svém úkolu stoprocentně uspět. A tato vůle potlačuje jiné priority, které bych u premiéra oceňoval.
Nikdy jsme si nic nedarovali, ale nemohu říct, že by kdy porušil nějakou naši dohodu."
"Máte pocit, že ho v něčem novináři nedoceňují?"
"Nemám."
"Mirek Topolánek?"
"U něj nemůžu být objektivní. Myslím, že to byl můj nejlepší a nejstatečnější premiér - čímž nechci říct, že nedělá chyby. Ale zároveň mu nechybí pokora, uvědomuje si, že není ředitel zeměkoule. Což je jedna z ctností, kterou bych u Jiřího Paroubka nenašel."
"To vaše přátelství je viditelné, ale kdy a z čeho vlastně vzniklo?"
"V době Grossovy krize. A hlavně pak po mé dohodě s Jiřím Paroubkem v srpnu 2006."
"Jak to? Dohodu s Paroubkem krytou komunisty jste vysvětlovat tak, že vás k ní Topolánek dohnal, když háže malé strany přes palubu."
"No ano. Ale Topolánek byl jeden z velmi mála lidí, kteří mé jednání okamžitě pochopili.
Byla to tehdy strašná chvíle. Věděl jsem, že za tu dohodu těžce zaplatím, a taky jsem se pak nebránil. Lidsky Topolánkovi nezapomenu, že mi ve vteřině porozuměl a že to náš vztah nenabouralo. Za to mu budu nadosmrti vděčný. Ale to už je opravdu v hodně osobní rovině."

1 komentář:

  1. Sledujete politiku? Sledujte taky video blog malýho Jardy, který je plný politických komentářů bez servítek.

    OdpovědětVymazat